FR
EN
Endometriose
Klachten
De meest voorkomende klachten zijn:
-
Menstruatiepijn (Dysmenorroe);
-
Pijn tijdens en/of na het vrijen (Dyspareunie);
-
Pijn bij de ontlasting (Dyschezie);
-
Pijn tijdens het plassen (Dysurie);
-
Bekkenpijn, eventueel met uitstraling naar de benen;
-
Rugpijn;
-
Darmklachten;
-
Vermoeidheid;
-
Vruchtbaarheidsproblemen;
Oorzaken
De oorzaak van endometriose is nog niet gekend, mede daardoor is er nog genezing gevonden. Wel bestaan er verschillende theorieen over het ontstaan van endometriose:
-
Retrograde menstruatie: Er wordt verondersteld dat tijdens een menstruatie menstruele bloed terug stroomt door de eileiders de buikholte in (zogenaamde "retrograde menstruatie") en zich nestelt op de bekkenorganen en buikwand waar het kan uitgroeien tot endometriosehaarden.
-
Genetische factor: Er is aangetoond dat eerstegraads verwanten (moeder-dochter) van vrouwen met deze ziekte meer kans hebben om endometriose te ontwikkelen.
-
Immuunsysteem dysfunctie: Sommige vrouwen met endometriose lijken bepaalde immunologische defecten te hebben. Of dit een oorzaak of gevolg van de ziekte is, is nog onbekend.
Diagnose
Er is een significante diagnose vertraging van endometriose, mede doordat de klachten van een patiënt niet duidelijk worden herkend door artsen maar ook door de vrouwen zelf. Endometriose klachten kunnen zeer gevariëerd zijn en er zijn vele andere oorzaken die dezelfde klachten kunnen geven.
Om de diagnose te stellen vraagt een gynaecoloog uitvoerig naar de klachten van de patiënt en voert daarnaast een inwendig onderzoek uit. Andere aanvullende onderzoeken zijn de (inwendige) echo en MRI.
De enige manier om endometriose te diagnosticeren is via een kijkoperatie (laparoscopie).
Behandeling
Aangezien er nog geen genezing bekend is voor endometriose zijn behandelingen gericht op het verlichten van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patient.
-
Pijn medicatie: Pijnmedicatie varieert van relatief lichte pijnstillers (paracetamol) tot krachtige pijnstillers (NSAID’s) waarvoor een voorschrift nodig is.
-
Hormonale medicatie: Hormoon behandelingen voor endometriose zijn ontwikkeld om de oestrogeen produktie die door het lichaam van de vrouw worden geproduceerd te verlagen. De hormoontherapie onderdrukt hiermee de menstruatie om maandelijkse bloedingen te voorkomen.
-
Operatie: Operatie is de enige manier om endometriose definitief te diagnosticeren. Het succes van een operatie is afhankelijk van de chirurg, dus probeer iemand te vinden die ervaren is in het chirurgisch verwijderen van endometriose
Endometriose is een aandoening die naar schatting 10% van alle vrouwen tijdens hun vruchtbare periode treft.
Endometriosis is een aandoening waarbij weefsel (baarmoederslijmvlies/endometrium) vergelijkbaar met de binnenkant van de baarmoeder op andere plekken in het lichaam buiten de baarmoeder wordt gevonden (meestal op de eierstokken, eileider, darmen, blaas of in zeldzame gevallen op de nieren en longen) wat een chronische ontstekingsreactie induceert.